Regio Souss-Massa: Koninklijke zorg voor kleinschalige visserijsector weerspiegeld in de inhuldiging van het aanlandingspunt in Imourane

BAZ_4115-copier-504x300

Koning Mohammed VI ingehuldigd, vrijdag in de gemeente Imourane, onder de gemeente Aourir (prefectuur Agadir Ida Outanane), een ontwikkeld landingspunt (PDA) van zeeproducten, bereikt voor een totale kostprijs van 24,6 miljoen dirhams.
Ten gunste van 130 vissers die op 52 kleinschalige boten varen, bevestigt dit project de bereidheid van de Soeverein om de duurzame ontwikkeling van de regio te waarborgen, omdat het de voortdurende bezorgdheid van de Soeverein weerspiegelt voor mensen met een beperkt inkomen, met name professionals in de kleinschalige visserijsector.

Met een verwachte jaarlijkse productie van 2500 ton en een jaarlijkse omzet van ongeveer 75 miljoen dirhams, zal dit project waarschijnlijk bijdragen aan de verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden van deze sociale categorie, de ontwikkeling en herstructurering van de ambachtelijke visserijsector door de oprichting van een pool geïntegreerd in zijn economische en sociale omgeving, evenals het behoud van de visbestanden.

Dit ontwikkelde aanlandingspunt omvat 52 magazijnen voor vissers, 5 andere voor visgroothandels, een tankstation, een vismarkt, boot- en motorreparatiewerkplaatsen, een koelcel, een ijsfabriek en administratieve gebouwen.

Bij dezelfde gelegenheid droeg de Soeverein 52 buitenboordmotoren over aan de “Aftas Tamraght” -coöperatie in Imourane, een initiatief dat gericht was op het bevorderen van de arbeidsomstandigheden van vissers, het moderniseren van hun uitrusting en het ontwikkelen van hun inkomsten.

Naast de landingsplaats in Imourane was de regio Souss-Massa ook getuige van de realisatie van een PDA in Gourizim, onder de gemeente Arbaa Sahel (provincie Tiznit), met een budget van bijna 19,8 miljoen dirhams.

Dit project, waarvan 80 vissers op 20 kleinschalige boten profiteren, bestond uit de bouw van 20 magazijnen voor vissers en twee andere voor groothandels in vis, boot- en motorreparatiewerkplaatsen, jerrycanboxen, een vismarkt, een koelcel, een ijsfabriek, een kantoor voor de visserscoöperatie, een multifunctionele ruimte en een aanlegplaats voor boten.

In het kader van de promotie van de visindustrie is de regio Souss-Massa getuige van de ontwikkeling van 24 aquacultuurprojecten, met name in de schelpdierkwekerijgebieden van Imi Ouaddar, imsouane en Tifnit – Douira – Sidi Rbat, waar ook algocultuur is gevestigd projecten.

Deze projecten zullen bijdragen tot de duurzaamheid van hulpbronnen, de bevordering van de veehouderij, het creëren van meer dan 670 banen, de verwerking en marketing van ongeveer 23 240 ton oesters en ongeveer 38 660 ton zeewier, en de vermindering van de zoö sanitaire risico’s verbonden aan de invoer van deze soorten uit het buitenland.

Deze aquacultuurprojecten, waarvoor bijna 390 miljoen dirhams moesten worden geïnvesteerd, maken deel uit van de uitvoering van het nationale ontwikkelingsprogramma voor mariene aquacultuur, dat een integraal onderdeel is van de nationale ontwikkelingsstrategie van de visserijsector “Halieutis”, ontwikkeld in overeenstemming met de High Royal Oriëntaties en gericht op het upgraden en moderniseren van de gehele waardeketen van de visserijsector, evenals het verbeteren van zijn concurrentievermogen en prestaties.

Het nationale programma voor de ontwikkeling van mariene aquacultuur voorziet in de uitvoering, tegen 2030, van 260 aquacultuurprojecten, waaronder 214 in de regio Dakhla Oued-Eddahab met 2 500 banen gepland, 24 in de regio Souss-Massa (meer dan 670 banen), 11 in de regio Tanger-Tétouan-Al Hoceima (208 banen), 6 in de regio Guelmim-Oued Noun (160 banen) en 5 in de oostelijke regio (156 banen).

Deze projecten mobiliseren investeringen in de orde van grootte van 1,7 miljard dirhams en zullen naar verwachting tegen 2030 een productiecapaciteit van 158.000 ton genereren.

Hieraan wordt het microalgenproductieproject in Akhfenir toegevoegd. Met een waarde van 5,4 miljard dirhams voorspelt het een productievolume van 150.000 ton tegen 2030, met meer dan 950 banen.

Geef een reactie

*