Brand bij afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld laait opnieuw op

ah2

Metershoge, pikzwarte rookwolken trokken lange tijd over Varsseveld. Die waren vanaf Doetinchem te zien. Inmiddels is de rook weggetrokken over het dorp. De pluim is ook minder, maar nog steeds groot. 60 tot 70 brandweerlieden kwamen ter plekke om het vuur te blussen. In totaal rukten twintig brandweerwagens en een hoogwerker uit. Brandweerposten kwamen onder meer uit Varsseveld, Silvolde, Aalten, Zelhem en Lichtenvoorde.

De brand was zo groot, dat de Veiligheidsregio een NL-Alert uitzond om de ramen en deuren gesloten te houden. Niemand raakte gewond door het vuur. De exacte oorzaak is nog onduidelijk. Mogelijk dat de brand is ontstaan door broei. Er zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. Drie brandweerlieden moesten behandeld worden door de ambulance, vanwege lichte hittestuwing.

De brand heeft veel bekijks getrokken. De Aaltenseweg (N818) is vanwege de brand vanaf de rotonde afgesloten.

Explosies

Volgens ooggetuigen zijn er explosies gehoord. Waar die vandaan kwamen, is onbekend. Een aantal gasflessen die opgeslagen waren in een hok, is veilig gesteld. De Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) raadde dorpsbewoners ook aan de afzuigingssystemen uit te doen in verband met de rook. Ook riep die op de meldkamer niet te bellen over de rookontwikkeling bij de brand. ‘Dit is bekend’, meldt de VNOG op Twitter.

De weersomstandigheden vergen veel van de ingezette brandweercollega’s, meldt de VNOG. Daarom waren er zoveel brandweerwagens ingezet. Het blussen gaat waarschijnlijk tot in de avond door.

Inval

Vorige week was er nog een grootscheepse politie-inval bij de afvalverwerker. Dat gebeurde omdat de politie het vermoeden had dat ‘diverse wet- en regelgeving werd overtreden’.

In de buurt van de brand is een verkeersopstopping ontstaan. Ruim een jaar geleden was er ook een grote brand bij de afvalverwerker.

Geef een reactie

*